Tips voor onderhoud


Onze sieraden worden gemaakt van hoogwaardige edelmetalen. Met een beetje onderhoud kunnen deze een levenlang meegaan. Met name zilveren sieraden kunnen erg verkleuren, maar ook gouden sieraden knappen op van een poetsbeurt. 

Sieraden bewaren


Bewaar je sieraden altijd in een afgesloten zakje of sieradendoosje, wanneer je ze niet draagt. Zo komt het sieraad niet in aanraking met lucht en zonlicht, dan voorkom je dat de (zilveren) dof of zelfs zwart worden (oxidatie). 

Bewaar je zilver niet in de badkamer of in een andere vochtige omgeving. Hoe minder je zilveren sieraad tijdens het bewaren in aanraking komt met de lucht en vocht, hoe beter! 

Oxidatie


Het is helaas niet te voorkomen dat zilveren sieraden na een tijdje dof of zwart worden: het wordt veroorzaakt door een chemische reactie. Wanneer zilver in aanraking komt met waterstofsulfide (een gas dat overal in de lucht voorkomt) vindt een chemische reactie plaats en veroorzaakt een zwarte laagje op het zilver: oxidatie. Dit is een natuurlijk proces en is niet schadelijk voor het zilver.  Ook tijdens het dragen kunnen de (zilveren) sieraden verkleuren. Als je huid een hogere zuurgraad heeft, zullen je zilveren sieraden ook eerder zwart en dof worden. Ook kan de verkleuring snel ontstaan door veel gebruik van medicijnen, crème, parfum, haarlak en make up. Ook door zwemmen in een zwembad met chloor en transpiratie kan het zilver gaan oxideren. 


Oxidatie voorkomen


Als je de sieraden niet draagt, bewaar ze dan dus afgesloten in een zakje of sieraden-doosje. 

Doe de zilveren sieraden af als je erg transpireert, dus bijvoorbeeld bij sporten of koorts.

Vermijd zoveel mogelijk contact met producten met zwavelhoudende stoffen: schoonmaakmiddelen (vooral chloor), parfum, creme, haarlak, douchegel en antiroos-shampoo.

Doe je zilveren sieraden af als je gaat zwemmen in het zwembad of met schoonmaken.

Doe je sieraden pas om nadat je make-up, parfum, haarspray en andere schoonheidsproducten hebt gebruikt.

Laat je sieraden om bij het douchen, maar gebruik altijd natuurlijke producten zonder chemicaliën en heftige geuren.


Sieraden schoonmaken


Gelukkig zijn er verschillende manieren om je (zilveren) sieraden weer op te poetsen. Kijk bij alle methoden goed uit met edelstenen!

Met de zilverpoetsdoek

Als je zilveren sieraden zwart zijn geworden kunt je ze het beste met een droge zilverpoetsdoek oppoetsen; bestel hier je zachte zilverpoetsdoek (E4,50). 

Met afwasmiddel of zeep

Gewoon je sieraden even mee afwassen ; gebruik dan een zachte, oude  tandenborstel om overal tussen te komen én (belangrijk) een zachte zeep zonder chemicaliën.

Aluminiumfolie en soda

Een oudewetse manier om zwart geworden sieraden te reinigen: een badje met een stuk alufolie, een flinke hoeveelheid sodazout en heet water. Zorg er voor dat de sieraden in contact zijn met het aluminiumfolie. Laat het even staan (5 a 10 min), spoel af en maak ze droog met een zachte doek.  

    Onderhoud


    Natuurlijk kun je je sieraden ook even bij ons langsbrengen om ze te laten schoonmaken, te polijsten of opnieuw te matteren. Maak hiervoor even een afspraak door een mailtje te sturen info@edel-ijdel.nl